Beleef de natuur met al je zintuigen tijdens de Senses Wandeling op de Veluwe

Waar de natuur tijdens een wandeling als een waas aan je voorbij kan trekken, nodigt de Senses wandeling je uit om te vertragen. Ik ging mee met Seline Buttner voor een speciale ontdekkingstocht midden op de Veluwe, waar je de omgeving niet alleen ontdekt met het zicht maar met al je zintuigen. 

Op een prachtige herfstdag reed ik naar een nog onbekend stukje Nederland, Rheden. De zon lachte me vriendelijk toe, toen ik bij het bezoekerscentrum Veluwezoom aankwam. Seline stond daar al met met een klein groepje te wachten. Seline Buttner is de drijvende kracht achter dit initiatief en verdiept zich in het landschap van de Veluwezoom. 

Haar artistieke onderzoek naar deze omgeving verwerkt ze in prachtige natuur tapijten, en deze zintuigelijke wandeling is haar nieuwe project. Met als resultaat dat alle bevindingen van de Senses wandelingen en haar eigen artistieke werk samengevoegd gaan worden in een speciale kunstinstallatie. Haar project is in samenwerking met het Cultuurfonds.

Uiteindelijk worden alle bevindingen van onze wandeling en haar eigen artistieke werk gebundeld in een speciale kunstinstallatie. Houd haar social media in de gaten, voor updates en toekomstige wandelingen. 

Ontdekkingsreis met de zintuigen

Goed, laten we terugkeren naar de wandeling zelf. Ieder van ons kreeg een kaartje met daarop het eerste zintuig. Mijn eerste zintuig was smell oftewel geur. Ik ben altijd dol geweest op de geur van het bos, maar door de verdiepende vragen op het kaartje zoals ‘Heb je een herinnering aan deze geur?’, werd ik weer teruggevoerd naar mijn kindertijd. Daar maakte ik urenlange boswandelingen met mijn ouders. Voor mij is het bos een plek waar ik volledig tot rust kan komen. 

Vertragen met iedere stap

Waar we de eerste 10 minuten nog in een ontspannen wandeltempo over de paden liepen, vertraagden we zintuig voor zintuig steeds meer. Ieder zintuig en ieder kaartje bracht een heel nieuw aspect van de natuur tot leven. Heb jij ooit aan verschillende stukjes boomschors geroken om erachter te komen of er verschil was? Hoe meer ik me openstelde voor een van de zintuigen, hoe sterker mijn connectie werd met de natuur om me heen. Een tedere aanraking van fluweelzacht mos, stond weer in groot contrast met een stevige boomschors. 

Steeds meer vertraagde het tempo van de groep en keek ik door nieuwe ogen naar het landschap. In de drie uur dat we op pad waren, heb ik geluisterd, gezien, geproefd, geroken en gehoord. Proeven vond ik nog spannend maar ik ontdekte dat je niet altijd iets in je mond hoeft te stoppen om het daadwerkelijk te proeven. Er gaat een hele beleving vooraf voordat je iets in je mond stopt. 

De Senses wandeling daagde me uit om anders te kijken, om me te laten verrassen door mijn omgeving en vooral nieuwsgierig te zijn. Nieuwsgierig naar wat er nog meer te ontdekken is als je door een landschap stapt. Dat hoeft niet altijd uren te duren, het kan ook gebeuren als je een bankje tegenkomt en alle zintuigen even naloopt. Dan weet ik zeker dat je het panorama voor je op een hele nieuwe manier bekijkt.

De prachtige foto’s zijn gemaakt voor Eva Krabbers

Vorige
Vorige

Neem jezelf mee op date, ga op solo date!

Volgende
Volgende

Ontdek microavonturen: avontuurlijk leven buiten je comfort zone