Positieve affirmaties: krachtige zinnetjes die je leven veranderen

Stel je voor dat je dagelijks opstaat met positieve gedachten die je energie geven, in plaats van kritische en negatieve gedachtes. Zou je dan niet positiever en optimistischer in het leven staan? Ik heb het over de kracht van positieve affirmaties, oftewel krachtige zinnen die je in jezelf herhaalt om je te focussen op wat echt belangrijk is in het leven.

Maar laten we eerlijk zijn, als we het hebben over 'affirmaties,' kun je misschien denken: "Wat zweverig, die Eline. Met een paar zinnetjes los ik mijn problemen niet op." Dat klopt, verandering kost tijd. Positieve affirmaties zijn geen quick fix als je een gelukkiger leven wilt leiden. Echter als jij dagelijks deze affirmaties herhaalt, zal er wel degelijk iets in positieve zin veranderen.


De impact van je dagelijkse gedachten

De kans is groot dat je al dagelijkse affirmaties gebruikt, zij het op een negatieve manier. Hoe vaak heb je niet gedacht: "Ik kan het niet" of "Ik ben het niet waard"? We accepteren deze negatieve gedachten vaak direct. Maar deze negatieve overtuigingen hebben een enorme impact op je zelfvertrouwen en zelfbeeld. Het begint dus met het veranderen van die zinnetjes en ze om te vormen tot krachtige positieve overtuigingen.

Wat zijn affirmaties?

Positieve affirmaties zijn krachtige zinnen die je dagelijks tegen jezelf herhaalt. Ze zijn altijd geformuleerd in de ik-vorm omdat ze iets over jou zeggen: hoe jij je wilt voelen of wat je wilt aantrekken. Door ze dagelijks te herhalen, verankeren ze zich steeds dieper in jou, en ga je steeds sterker in deze zinnetjes geloven.

Ik zorg voor momenten om me op te laden.
— Selfcare School

Hoe gebruik je positieve affirmaties in het dagelijks leven?

De manier waarop je over jezelf denkt, heeft een enorme impact op je leven. Als jij jezelf weinig waard vindt, is de kans groter dat je anderen over je grenzen laat gaan of dat je weinig ruimte creëert voor rustmomenten.

Positieve affirmaties zoals: "Ik mag rust nemen, zelfs als ik niet moe ben" of "Ik beweeg ontspannen door het leven", helpen je om meer tijd vrij te maken voor zelfzorg en dragen bij aan je gevoel van eigenwaarde. Hier vind je een fijne oefening voor het vergroten van je eigenwaarde.

Positieve affirmaties in je dagelijkse routine

Iedere ochtend is een dag met nieuwe mogelijkheden en kansen. Voeg het formuleren van affirmaties toe aan jouw ochtendroutine om de dag op een krachtige en positieve manier te starten. Je gaat direct verschil opmerken!

Heb je een affirmatie voor de week? Plak deze dan op je spiegel in de badkamer of in de hal. Iedere keer dat jij langsloopt, herhaal je deze affirmatie in jezelf (of zeg het hardop!) Of stel jouw affirmatie in als achtergrond op je mobiel, zo blijf je jezelf herinneren aan jouw positieve gedachten.

Hoe creëer je positieve affirmaties?

Nu we weten hoe krachtig positieve affirmaties kunnen zijn, is de vraag hoe je affirmaties kunt maken die bij jou passen.

Stap 1: Word je bewust van je negatieve gedachten. Zijn het gedachten als "Ik ga het niet goed doen" of "Ik heb het zo druk vandaag"?

Stap 2: Vorm deze negatieve gedachten om tot positieve affirmaties:

  • "Ik doe vandaag wat ik kan."

  • "Ik trek nieuwe kansen aan."

  • "Ik geniet van al het moois in mijn leven."

  • "Ik volbreng mijn dagelijkse taken één voor één."

Stap 3: Check-in. Voelen jouw affirmaties geloofwaardig? In het begin kunnen deze zinnen wat onwennig aanvoelen, maar het is belangrijk dat jij erin gelooft. Pas ze aan totdat ze goed aanvoelen.

Stap 4: De kracht van herhaling! Schrijf deze krachtige zinnen op post-its en plak ze door het hele huis. Of kies er een uit en stel deze in als achtergrond op je mobiel. Zo wordt je de hele dag herinnerd aan je eigen kracht!

Bonus: Werk met een thema. Je kunt ook affirmaties kiezen die passen bij een specifiek thema waar jij momenteel aan werkt, zoals zelfliefde of gezondheid. Op Google vind je eindeloze mogelijkheden, dus neus lekker rond!

Ik ben het waard om voor mezelf te zorgen.
— Selfcare School

10 Positieve affirmaties:

  • “Ik ben het waard om voor mezelf te zorgen.”

  • “Ik accepteer mezelf precies zoals ik ben.”

  • “Ik vertrouw op mezelf en de keuzes die ik maak.”

  • “Ik beweeg ontspannen door de dag.”

  • “Ik ben dankbaar voor het leven dat ik zelf heb gecreëerd.”

  • “Ik geef mijn lichaam wat het nodig heeft.”

  • “Ik lach het leven toe.”

  • “Ik sta open voor nieuwe kansen op mijn pad.”

  • “Ik geniet van de kleine momenten.”

  • “Ik laat de strijd in mezelf los. Alles mag er zijn.”

Positieve affirmaties

Gun jezelf genoeg tijd om je overtuigingen aan te pakken

Iedere keer dat je jezelf betrapt op een negatieve gedachte, vervang deze dan door een positieve affirmatie. In het begin kan dit wellicht irritant of vermoeiend zijn. Oefening baart kunst, want je zult je negatieve gedachten sneller herkennen en daardoor ook sneller uit de negativiteit stappen. Hierdoor ontstaat er weer ruimte om het leven te creëren dat je werkelijk wilt. Gun jezelf dus de tijd om te experimenteren.

Positieve affirmaties zijn dus allesbehalve zweverig of ingewikkeld. Ze zijn juist een krachtige selfcare tool. Dus begin vandaag nog met het creëren en herhalen van jouw positieve affirmaties en ontdek hoe ze jouw leven gaan transformeren. Je verdient het!


Vorige
Vorige

5 Tips voor rust en balans tijdens de drukke feestdagen

Volgende
Volgende

Neem jezelf mee op date, ga op solo date!