5 Tips voor rust en balans tijdens de drukke feestdagen

Sinterklaas is pas net het land uit en de kerstman staat al voor de deur. De uitnodigingen voor kerstborrels stromen binnen en dan staat er ook nog een kerstdiner op je te wachten. Hoe houd je het hoofd koel in deze drukke decembermaand? Gebruik deze 5 tips voor rust en balans tijdens de drukke decembermaand, zonder nog meer moetjes toe te voegen aan jouw to-do lijst. 

Rust tijdens de feestdagen

Maak van jezelf de hoogste prioriteit en blokkeer tijd voor me-time! 

In de waan van de kerstgekte kan het makkelijk zijn om jezelf te verliezen. De energie van de winter nodigt je uit om meer naar binnen te keren, maar in december lijkt het wel het tegenovergestelde! 

Maak daarom van jezelf de allerhoogste prioriteit. Want wat wil jij? Je hoeft voor niemand harder te gaan lopen. Gun jezelf momenten om even neer te ploffen in een luie stoel, eens diep te zuchten en even op adem te komen. Blokkeer momenten voor me-time, zonder al te weten hoe deze tijd wordt ingevuld. Het gaat erom dat deze me-time heilig is. Inspiratie nodig? Dit zijn 10 ideeën voor selfcare in het weekend!

Dit is jouw tijd om voor jezelf te zorgen: yoga te beoefenen, een wandeling te maken, in bad te gaan, journaling vragen te beantwoorden, een boek te lezen, een schilderij af te maken of koekjes te bakken. Niemand neemt deze tijd van je af.


Communiceer helder: stel grenzen en spreek je verlangens uit deze feestdagen

Hoe zou jij het liefst kerst willen vieren? Vaak wringen we ons in allerlei bochten. Lunch hier, diner daar en ondertussen scheuren we het halve land door. Maar als je stil staat bij hoe jij kerst zou willen vieren, dan kan je de regie terugpakken. 

Spreek je verlangens uit door te zeggen: “Ik zou graag…” of “Ik vind het fijn als…” 

Onderschat niet de kracht van deze woorden, want vaak vullen we onbewust al van alles in voor de ander. Door jezelf en jouw verlangens uit te spreken, maak jij jezelf belangrijk en weet de ander hoe jij denkt over de feestdagen. 

Gaat de ander toch over jouw grenzen heen? Geef dit dan aan, hoe spannend het ook kan zijn. “Ik voel me hierbij …” of zeg “Nee.” Jij hoeft je niet aan te passen, maar blijf jezelf wel af en toe in de ander verplaatsen. Zo houd je een open blik en kan je het gesprek aan. 

Houd het simpel, het is de kerstgedachte die telt 

Een kerstdiner kan vol toeters en bellen met tafelschikking en versiering. Een vijf gangen diner met snufjes en hapjes. Daardoor sta je uren in de keuken en heb je het helemaal niet naar je zin. Niet dat je met de hele familie met een pizza op de bank moet gaan zitten, maar houd het simpel. 

Uiteindelijk komt iedereen voor elkaar, om tijd met geliefden door te brengen. Maak het jezelf dus niet te moeilijk. Kies voor gemakkelijke kerstrecepten die je goed voor kan bereiden, houd de tafelversiering simpel met een aantal mooie dinerkaarsen en laat desnoods iedereen een eigen stoel meenemen. Zo verlaag je de druk voor jezelf en kan jij ook genieten van de gezelligheid van de mensen om je heen.

Houd het hoofd koel tijdens de feestdagen

Zorg voor voldoende beweging

Voorkom het zware gevoel in je maag door lekker in beweging te blijven. Niet voor niets ben ik dol op ochtendwandelingen en juist tijdens de feestdagen is het prettig om even buiten de deur te zijn. Heerlijk om op kerstochtend in stilte door het bos te lopen, of neem je partner / gezin mee. Een moment om samen te zijn en de rust en stilte van de natuur te omarmen. 

Tip: een wandeling na het eten kan ook een goed excuus zijn om even aan de familie hectiek te ontsnappen.

Spreek je waardering uit en wees dankbaar

Hoe hebben de mensen in jouw omgeving afgelopen bijgedragen aan jouw groei? Of hebben ze je door een zware periode heen geholpen? Laat ze weten dat je het enorm waardeert en dankbaar bent dat ze in jouw leven zijn. 

Is er een speciaal iemand in je leven? Zet deze persoon in het zonnetje door bijvoorbeeld een lieve brief te schrijven of lekker voor de ander te koken. Het zijn de kleine dingen die een groot gebaar maken.

Kan je een extra hart onder de riem gebruiken? Luister dan naar deze kerst affirmaties die jou herinneren aan je eigen innerlijke kracht. Laat je niet gek maken door alle kerst-drukte en verplichtingen. Blijf trouw aan jezelf, zorg voor voldoende oplaad momenten en omring jezelf met fijne en liefdevolle mensen om je heen. Ik wens veel warmte toe deze feestdagen.


Vorige
Vorige

Beginnen met journaling? Zo ga je aan de slag met jouw journal + prompts

Volgende
Volgende

Positieve affirmaties: krachtige zinnetjes die je leven veranderen