Maak van zondag jouw Selfcare dag: 10 tips voor extra ontspanning

Zondag, de dag waarop je de wereld even op pauze kan zetten en jezelf kan verwennen met extra selfcare. Of het nu gaat om het opladen van je batterij of gewoon genieten van tijd voor jezelf in de chaos van het dagelijkse leven. Selfcare Sunday is de dag voor jou! Hier zijn 10 tips om extra te genieten van deze vrije dag.

1. Bye, bye wekker en telefoon! 

Leg op zaterdagavond je mobiel weg en zet je wekker uit. Begin je Selfcare Sunday ontspannen door wakker te worden in je eigen ritme, zonder een hard alarm of constante pop-ups. Voelt dit onmogelijk? Zet je mobiel dan op niet-storen om zo veel mogelijk prikkels in de ochtend te vermijden. Het is even wennen, maar het is enorm bevrijdend om los te komen van de continu stroom van informatie in de digitale wereld.

2. Check-in bij jezelf

Voordat je uit bed stapt, neem even de tijd om stil te staan bij jezelf. Stem af op jouw behoeften. Dit kan door te schrijven in je journal of kort te mediteren in bed. Geef antwoord op de volgende vragen: 

↪ Hoe voel ik me vandaag?
↪ Hoe kan vandaag ik goed voor mezelf zorgen?
↪Wat geeft me rust vandaag?
↪ Waar geeft me energie van vandaag?

3. Rol je yogamat uit voor selfcare yoga

Van de hele dag in bed liggen, wordt niemand blij. Tijd om in beweging te komen. Rol je yogamat uit voor een rustige ochtend yogales of kies voor een actievere flow. Yoga leert je luisteren naar je eigen lichaam en het bewaken van je eigen grenzen. Ideaal voor een Selfcare Sunday is deze selfcare yin yogales die je gratis kan downloaden en direct in je mailbox ontvangt. Geniet van het moment voor jezelf!

4. Ga de natuur in

Breng tijd door in de natuur en laad jezelf op met de frisse lucht en groene omgeving. Maak een wandeling door het bos, ga picknicken in het park of maak een fietstocht langs het water. Voel hoe je zintuigen tot rust komen en de dagelijkse perikelen ver achter je liggen. De natuur laat zien dat je jouw eigen tempo mag volgen, zonder enige haast. 

5. Omarm de stilte met een geleide meditatie

Ga onderweg op een bankje zitten of plof thuis op de bank en luister naar een geleide meditatie om diepe ontspanning te ervaren. Maak contact met jezelf en jouw diepere verlangens. Vind een gevoel van innerlijke rust en voel dat je de laatste spanning van je af laat glijden.

6. Tijd voor creativiteit met een vision board

Neem de tijd om al je ideeën en wensen voor de komende periode samen te brengen in een vision board. Laat je creativiteit de vrije loop en maak visueel wat er zich in je onderbewuste afspeelt. Hang je definitieve werk op een plek waar je vaak komt om jezelf dagelijks te herinneren aan jouw dromen. Zo komen ze wellicht sneller uit dan je zou denken.

7. Verwen jezelf op lekkere maaltijden

Neem de tijd om uitgebreid voor jezelf te koken. Als ik één ontbijtje mag kiezen op een vrije dag dan zijn het fluffy pancakes. Maak er een feestje van door ze te versieren met vers fruit. Bereid ‘s avonds een maaltijd met aandacht en voed je lichaam met gezonde ingrediënten die je energie geven. 

8. Aandacht voor het huis

Nu je eerst voor jezelf hebt gezorgd, is het tijd om ook liefde te stoppen in je huis. Maak je bed op, ga met de stofzuiger door het huis en geef de plantjes water. Zo voelt het weer fris aan en kan je er de rest van de week van genieten. Als beloning kun je het extra knus maken door wat kaarsen aan te steken. 

9. Connect met geliefden

Selfcare Sunday is een dag voor jezelf, maar die kan je ook delen met je geliefden. Zoek contact met vrienden of familie en vraag hoe het echt met ze gaat. Maak tijd voor elkaar zonder afleiding. Nodig ze anders spontaan uit op de koffie en trakteer ze op deze heerlijke bliss balletjes. Zo klaar en altijd verrukkelijk! 

10. Plan vooruit, zet jezelf in de agenda

Neem de tijd om vooruit te kijken en je week te plannen. Vaak vergeten we de tijd voor onszelf in te plannen, dus doe dat als eerst! Plan wanneer je wilt sporten, maak een weekmenu, blokkeer een vrije avond en houd voldoende pauze. Zo kan je met rust en focus de week in gaan! 

Zo, met deze 10 selfcare activiteiten geniet jij extra van jouw Selfcare Sunday. Zorg goed voor jezelf en geniet van het moment. Je verdient het!



Vorige
Vorige

Suppen op de Kromme Rijn, ontdek Utrecht per sup

Volgende
Volgende

Zucht… ontdek waarom zuchten zo goed voor je is!