Zucht… ontdek waarom zuchten zo goed voor je is! 

Wanneer we aan zuchten denken, komt al snel het beeld in je op van iemand die chagrijnig is of iemand die net gesport heeft. Maar wist je dat zuchten voor iedereen ontzettend goed is? Zuchten helpt niet alleen bij ontspannen, maar vermindert ook gevoelens van stress en spanning. 

Hoe werkt je ademhaling?

Elke keer dat we inademen, ademen we zuurstof in waardoor ons lichaam wordt geactiveerd. Alsof je op het gaspedaal drukt. Hoe sneller je inademt, hoe meer je lichaam aan gaat. Zodra je gaat sporten merk je direct dat je ademhaling actiever wordt en je sneller gaat inademen. Een uitademing voelt als zachtjes afremmen, maar je uitademing heeft nog een ander belangrijk effect. Hoe langer je uitademt, hoe meer je lichaam ontspant en spanning loslaat. 

Wanneer je zucht, adem je vaak dieper in en ook langer uit. Hierdoor adem je meer richting je buik, wat het parasympathische zenuwstelsel activeert dat gericht is op rust en herstel. Stel je maar voor dat je bij elke zucht de spanning uit je lichaam blaast. Dat voelt direct goed. 

↪ Heb je behoefte aan nog meer ontspanning? Download dan de gratis yin yoga les!

Oefening 1: ontspannende zucht

  1. Ga lekker zitten, sluit eventueel je ogen

  2. Adem ontspannen in, iets ruimer dan normaal

  3. Open je lippen een klein stukje 

  4. Adem lekker lang en traag uit

  5. Herhaal eventueel 3x

  6. Voel het effect van deze zucht

Tip: als je dat prettig vindt, kun je de ademhaling tellen. Adem bijvoorbeeld voor 3 tellen in en 4 tellen uit. Of als je meer ruimte hebt, in 4 tellen in en 5 tellen uit. Je kan dit langzaam opbouwen naar 5 tellen in en 6 tellen uit. 

Ken je de fysiologische zucht al? 

Bij de fysiologische zucht adem je 2x in en 1x lang uit. Eerst vul je je longen op een inademing en dan adem je nog een klein beetje extra in. Je longen gebruiken hun volledige capaciteit en je longblaasjes gaan verder openstaan, waardoor er meer zuurstof wordt opgenomen en meer koolstofdioxide kan worden afgevoerd tijdens een langere uitademing. Andrew Huberman, professor in neurobiologie aan de Stanford Universiteit beweert zelfs dat zuchten de stille kunst is om stress en angst direct te verminderen. 

Oefening 2: fysiologische zucht

  1. Ga opnieuw lekker zitten, sluit eventueel je ogen

  2. Adem ontspannen in en adem dan nog een klein stukje extra in (je tweede ademhaling is dus korter dan je eerste diepe ademhaling). Forceer hierbij niets. 

  3. Open je lippen een klein stukje

  4. Adem lekker lang en traag uit

  5. Herhaal eventueel 3x

  6. Voel het effect van deze zucht

Tip: als je het prettig vindt, kun je ook hier de ademhaling tellen. Adem bijvoorbeeld 2 tellen diep in, adem dan 1 tel extra in, en adem 4 tellen helemaal uit. 

Dus laat af en toe een heerlijke zucht ontsnappen. Maak gerust geluid als je wilt om klank te geven, wees niet te bescheiden. Voel hoe je lichaam ontspant bij elke uitademing.  

Benieuwd naar ademwerk of wil je zelf aan de slag met je adem? Lees verder in deze blog waarin ademwerk wordt uitgelegd. Of boek een ademsessie in mijn adempraktijk om de adem als selfcare tool in te zetten.


Vorige
Vorige

Maak van zondag jouw Selfcare dag: 10 tips voor extra ontspanning

Volgende
Volgende

Beleef de seizoenen: 10x lente inspiratie