5x Waarom winterkamperen een goed idee is

Met temperaturen die dalen, is winterkamperen niet direct het eerste waar je aan denkt. Toch is kamperen juist in de winter een fijne activiteit om te doen. Haal de avontuurlijke kant in je naar boven en ontdek 5 redenen waarom winterkamperen een goed idee is. Denk alleen maar aan de marshmallows die je kan roosteren boven het vuur!

Wanneer ga je winterkamperen?

Om te gaan winterkamperen hoeft er geen dik pak sneeuw te liggen of heel hard te vriezen. Winterkamperen doe je zoals de naam al zegt, in de wintermaanden. Van ongeveer begin november tot halverwege maart zijn veel reguliere campings gesloten en zoek je een camping uit die geopend is tijdens dit koude seizoen.

5 Redenen waarom jij binnenkort ook wilt winterkamperen:

1 Rust op het kampeerterrein

Waar je in de zomer soms moet zoeken naar een plekje voor je tent, is dit in de winter een eitje. Je hebt alle ruimte om je tent op te zetten of je camper te parkeren voor een nachtje in de natuur. Winterkamperen is namelijk niet voor iedere kampeerder, maar daarom is het juist heel gemoedelijk. Iedereen die in deze periode van het jaar gaat kamperen, is een liefhebber. En juist die liefhebbers zijn lekker rustig en helpen je graag als je het vuur even niet aankrijgt.

2 Vuurtje stoken op de camping

In de winterperiode mag je vaak een vuurtje stoken op de camping. Soms is er een vuurplaats waar je samen kan komen, maar vaak zijn er vuurschalen aanwezig die je voor je tent mag plaatsen. Zo kun je gezellig bij de tent spelletjes spelen en marshmallows roosteren voor een lekkere s’more. Check wel voor de zekerheid of je vuur mag maken en wat de regels zijn! 

Ontdek 3 s’more recepten voor een verrukkelijke camping snack! 

3 Stilte in de natuur

Zodra de temperaturen zakken, keert ook de rust terug in de natuur. Wandelpaden zijn in de winter ook vaak aanzienlijk leger dan op een mooie zomerdag. Daardoor kun je echt even opladen tijdens een weekendje weg. Stel je zintuigen open voor alle nieuwe geluiden en geniet van de rust die de winter met zich meebrengt. 

4 Vermijd de decemberstress

Ben je niet dol op de decemberdrukte? En ben je al helemaal geen fan van vuurwerk? December is juist een fijne maand om te gaan winterkamperen en de drukte lekker thuis achter te laten. Vooral als je huisdieren hebt die bang zijn voor vuurwerk is het een optie om het nieuwe jaar op de camping te starten. 

5 Een echt avontuur

Zelf hout zagen voor je kampvuur, de koude lucht die je inademt en de rijp op de takken als je ‘s ochtends je tent open ritst. Kamperen in de winter is voor bikkels, maar geeft daarom juist een enorme voldoening. Het is een stap buiten je comfort zone, waardoor het voelt als een echt avontuur. Als je naar huis komt, kun je vaak heel wat mooie verhalen vertellen.

Waar kan je winterkamperen? Tips voor jouw volgende kampeertrip! 

De natuurkampeerterreinen van Staatsbosbeheer zijn rustige campings waar je ook in de winter terecht kan. Op hun website vind je een overzicht van de terreinen die in de winter ook geopend zijn zoals De Veenkuil. Hier mag je ‘s winters ook een vuurtje stoken bij je camping, ideaal voor een volgend micro avontuur dus! 

Of ontdek een van de andere 10 leuke activiteiten in het najaar

Extra tips als je gaat winterkamperen:

↪ Check dus altijd of je een vuurtje mag stoken op de camping en of er vuurschalen aanwezig zijn. 

↪ Is het weer niet helemaal stabiel? Kies dan voor een camping met een droogruimte zodat je eventueel binnen kan zitten als het plotseling begint te regenen.

↪ Neem een kruik mee die je ‘s avonds mee kan nemen in je slaapzak. Ideaal als je snel koude voeten hebt.

↪ Vergeet je thermosfles niet zodat je altijd warme thee bij de hand hebt.

↪ Doe altijd een muts op, want via je hoofd verlies je ontzettend veel warmte.

Paulien van Outdoor Inspiratie deelt nog meer tips om warm te blijven in de winter

Ik raad je aan om het vooral eens uit te proberen! Wie weet is het straks jouw favoriete seizoen om te gaan kamperen!


Vorige
Vorige

Yin yoga houdingen voor soepele schouders en rug

Volgende
Volgende

Hoe houd ik mijn goede voornemens vol? Maak dit jaar jouw dromen waar, 5 tips!