Hoe houd ik mijn goede voornemens vol? Maak dit jaar jouw dromen waar, 5 tips!  

Januari, het nieuw begin van een nieuw jaar. Het doet iets met je dat alle dagen weer open liggen. Niet gek dus, dat we massaal goede voornemens bedenken voor het nieuwe jaar. Het zijn vaak ambitieuze doelen: “Dit jaar ga ik het echt anders doen!” Alleen worden de stappen naar deze doelen vaak vergeten… met deze 5 tips houd jij dit jaar jouw goede voornemens wel vol! 

Waarom hebben we goede voornemens?

Terwijl het vuurwerk de lucht in schiet, vieren we het begin van een nieuw jaar. Het markeert een punt waarop we even stilstaan bij wat er geweest is, en wat er mogelijk nog voor ons ligt. Het nodigt ons uit om te bedenken waar we naartoe willen in het nieuwe jaar, wat we graag zouden willen bereiken.

Waarom goede voornemens vaak niet werken

Als er één ding is wat goede voornemens vaak gemeen hebben is dat ze groot en ambitieus zijn. “Na jaren roken, ga ik vanaf 1 januari echt stoppen! Nooit echt sportief zijn geweest en plotseling het roer omgooien en je inschrijven bij de sportschool. Of met een drukke baan meer tijd willen doorbrengen met de kinderen.” 

Grote doelen die vaak een ver-van-je-bed-show zijn. Want het vraagt nogal wat van je om deze doelen te behalen, als je al jarenlang oud gedrag hanteert. De doelen voelen daardoor zo groot, dat je vaak niet moet beginnen. Zelfs al heb jij je ingeschreven bij de sportschool, zodra je binnenstapt weet je eigenlijk niet precies wat je moet doen. Oftewel de lat ligt direct ontzettend hoog en het moet op 1 januari goed gaan, anders heb je al direct gefaald. 

Oude routines veranderen of nieuw gedrag aanleren kost tijd. Tijd die we vaak bij een goed voornemen niet inplannen. Daarom stranden ze vaak, omdat we alleen denken in grote doelen in plaats van dat we kijken naar alle kleine tussenstapjes. Want door 2x per week naar de sportschool te gaan word je wel degelijk fitter. Alleen moet je niet van jezelf verwachten dat je in 2 weken tijd een goede conditie opbouwt. Dat kan je nog een jaar kosten.

Jouw stappenplan in het maken en volhouden van goede voornemens:

1 Maak jouw doelen concreet

Wat wil je dit jaar veranderen? Stel dat je dit jaar graag gezonder wilt gaan leven. Maak dit ‘gezond leven’ dan zo specifiek mogelijk. Hoe ziet dit er uit? Welke keuzes maak je dan? Hoe voel jij je dan? Wat betekent gezond voor jou? Is dit meetbaar?

Door jouw doel te ontleden, wordt het helder wat je echt wilt. Misschien kom je er dan wel achter dat je graag 5 kilometer zou willen hardlopen of met je kind een potje voetbal wil kunnen spelen. Dan weet je waar je het voor doet en wordt jouw doel meetbaar en vooral haalbaar. 

2 Wat is jouw waarom?

Om je goede voornemens vol te houden, is het belangrijk om jouw ‘waarom’ helder te hebben. Waarom wil je gezonder eten? Waarom wil je stoppen met roken? Waarom wil je meer tijd doorbrengen met je gezin? Wat brengt dit je? Door deze redenen helder te hebben, krijg je niet alleen een motivatie boost. Jouw waarom helpt je ook om gemotiveerd te blijven op de dagen dat het even niet zo makkelijk gaat. 

3 Kleine stapjes

Nu je jouw goede voornemens helder hebt en waarom ze belangrijk voor je zijn, kun je dit grote doel gaan verdelen in kleine stappen. Dit helpt om de ‘overwhelm’ tegen te gaan en jouw voornemen concreet te maken. Laten we bij het voorbeeld blijven van gezonder willen leven. Om gezonder te leven kun je verschillende stappen bedenken: 

  • Ik zoek 5 gezonde recepten uit die me aanspreken

  • Deze week haal ik voor 1 recept alle boodschappen in huis

  • De boodschappen doe ik lopend of met de fiets 

  • Na het eten maak ik een wandeling van 15 minuten

  • Rond 22.00 ga ik naar bed zodat ik uitgerust wakker wordt

Op deze manier weet je dagelijks welke stappen je gaat zetten in de richting van je doel. Het geeft je houvast en door alle kleine stappen uit te werken, hoef je niet lang na te denken over wat je vandaag dan weer gaat doen. 

4 Zet je voornemens in je agenda

In de waan van de dag, schuif je gemakkelijk je voornemens door naar morgen onder het mom van “Ik doe het morgen wel.” Van uitstel komt vaak afstel, plan jouw goede voornemens daarom in, zodat het een echte afspraak is met jezelf. 

Ga kennismaken in een nieuwe sportschool, boek de cursus die je wilt volgen, reserveer jouw plekje op een yoga retraite of houd een dag vrij voor jezelf. Alleen jij kan de keuzes maken voor jezelf, dus stel het niet langer uit! Een nieuw jaar, een fris begin. Jij kan dit!

5 Doe het samen

Uiteraard hoef je jouw goede voornemens niet helemaal alleen uit te voeren. Is er iemand in je omgeving met hetzelfde doel? Of kan je een ander aansporen om met je mee te doen? Samen sta je sterk en daarmee heb je direct een accountability partner die je verantwoordelijk houdt om samen naar de sportschool te gaan. Dan is de drempel om thuis te blijven toch iets groter en houd je het makkelijker vol. Bovendien kun je dan aan het eind van het jaar samen terugkijken op alle doelen die je samen hebt behaald!

Alles is dit jaar mogelijk! Laat je niet ontmoedigen en houd vol. Wie weet kijk jij dan terug op een jaar waarop jouw droomleven een stapje dichter bij is gekomen.


Vorige
Vorige

5x Waarom winterkamperen een goed idee is

Volgende
Volgende

Ontdek 3 heerlijke s’more recepten voor bij het kampvuur