Yin yoga houdingen voor soepele schouders en rug

Heb je last van nek, schouder en rugklachten? Met deze drie yin yoga houdingen laat je spanning in deze gebieden los en ontstaat er weer ruimte in je lichaam. Ideaal om na een drukke werkweek de spanning wat los te laten.

Wat is yin yoga?

Yin yoga is een zachte vorm van yoga waarin de houdingen 3-5 minuten worden vastgehouden. Iedere yin yoga houding richt zich op een bepaald gebied zoals de schouders, heupen of rug. Door de houdingen langer vast te houden wordt dit gebied, de target area, gestimuleerd en ontstaat er rek op het diepere bindweefsel.

In yin yoga draait het dus niet om de flexibiliteit of rek van de spieren, maar wordt er gefocust op de diepere lagen in het lichaam. In het begin kan dit even wennen zijn. Hoe vaker je een houding doet, hoe meer je er in kan beginnen te ontspannen.

Om jezelf in dit proces te ondersteunen, gebruik je vaak meditatiekussens of bolsters om jezelf te ondersteunen.

Ontdek hier alle voordelen van yin yoga

Yin Yoga serie voor soepele schouders en rug

Vaak dragen we veel druk en lasten op onze schouders. Combineer dat met het vele zitten achter een bureau en het is niet gek dat na een lange dag werken, je schouders pijnlijk en stijf zijn. Met deze yin yoga houdingen laat je langzaam wat van deze spanning los.

Blijf ongeveer 5 minuten in iedere houding, of volg de yogales onderaan deze blog!

Butterfly

Een vooroverbuiging waarbij je de target area de binnenbenen zijn en de onderrug. Je stimuleert in deze houding de nier- en urineblaas meridiaan.

↪ Ga rustig zitten met je benen vooruit. Heb je het gevoel dat je naar achteren valt? Kom dan op een klein kussentje of opgevouwen deken zitten.

↪ Breng je voeten bij elkaar en laat je knieën naar buiten vallen. Deze kan je ondersteunen met twee kussens.

↪ Buig met een bolle rug naar voren tot daar waar je lichaam aangeeft. Ga niet duwen of trekken, laat jezelf rustig zakken. Je nek laat je hangen, je handen ontspannen ergens op je benen.

↪ Hoe dichter je voeten bij het lichaam zijn hoe dieper de stretch in je binnenbenen, hoe verder je voeten naar voren, dus van je lichaam hoe verder je naar voren kan buigen.

Sphinx

Na een vooroverbuiging, gaan we als tegenbeweging naar een achterovertuiging, de sphinx. De target area van deze houding is de onderrug, omdat hier een lichte druk op ontstaat. Je stimuleert in deze houding de nier- en urineblaas meridiaan.

↪ Ga rustig op je buik liggen.

↪ Breng je ellebogen onder je schouders, handen plat op de mat. Benen zijn ontspannen.

↪ Ondersteun jezelf eventueel met een kussen onder je borst / buik om wat druk te verlichten. Je hoofd kan je laten hangen.

↪ Is dit te intens? Breng dan je armen op elkaar, houd je tegenovergestelde elleboog vast en laat je voorhoofd rusten op je armen. Juist een kleine beweging kan al veel impact maken.

Yin yoga houdingen voor soepele schouders en rug

Liggende twist

Een twist oftewel liggende draaibeweging opent de borst en zorgt voor meer flexibiliteit in de onderrug. Ook is dit een fijne houding voor je schouders die volledig in de mat kunnen zakken. De target area is dus ook schouders, nek en rug. Je stimuleert in deze houding de lever- en galblaas meridiaan.

↪ Kom op je rug liggen.

↪ Breng je knieën naar je borst en laat ze naar rechts zakken.

↪ Spreid je armen en houd je schouders op de grond.

↪ Draai je hoofd weg in tegenovergestelde richting van je knieën.

↪ Ondersteun jezelf met een kussen onder, tussen of op de knieën.

Wissel na 3-5 minuten van kant. Er ontstaat een lichte druk in de onderrug, een opening in de schouders en het hartgebied en tegelijkertijd is er ook een lichte druk in de onderbuik omdat je gedraaid ligt. Daardoor heeft deze houding een ontgiftende werking en laat je extra spanning los. Alsof je een vaatdoek uitwringt ;)

Yin yoga houdingen voor beginners

Online yin yoga les voor rug, schouders en nek

Rol je matje uit en volg een gratis online yin yoga les gericht op de rug, schouders en nek. Je hebt alleen een kussentje nodig. Ideaal om na een drukke werkweek weer te kunnen ontspannen. De les is ook zeker geschikt als je wilt beginnen met yin yoga. Veel plezier!

Een lieve reminder

De eerste keer dat je yin yoga beoefent, voelen de 5 minuten soms erg lang. Het hoofd kan soms allerlei verhalen bedenken. Focus je daarom op je ademhaling of gebruik een affirmatie. Een krachtige affirmatie kan helpen om in het moment te blijven en zorgt dat het hoofd niet afdwaalt.

Enthousiast geworden?

Download de gratis yin yoga proefles voor 60 minuten ontspanning! Of ga all in, tijdens een ontspannende yoga retraitedag om jezelf helemaal in het zonnetje te zetten.


Vorige
Vorige

Chocolade dadel bliss balletjes recept

Volgende
Volgende

5x Waarom winterkamperen een goed idee is