Wandelen in Lage Vuursche: volg de Heuvelrugroute

De bossen van Lage Vuursche trekken veel wandelaars aan, maar gelukkig zijn er ook verborgen parels voor de echte natuurliefhebbers. Ontdek de rustige paden en geniet van weidse uitzichten op De Heuvelrugroute, die 11 km over de Utrechtse Heuvelrug loopt. 

Wandelen vanuit pannenkoekendorp Lage Vuursche

Als echte wandelaar kun je opgelucht ademhalen op de Heuvelrugroute. Waar de bossen rond Lage Vuursche in het weekend vaak overspoeld worden door ouders met sjokkende kinderen of honden, is dat op de Heuvelrugroute wel anders. 

De 11 kilometer lange route is ongemarkeerd en is gemakkelijk te volgen via mijn favoriete wandelapp: Komoot. De route heb ik er al voor je ingezet, dus je hoeft alleen nog maar naar het startpunt te navigeren. 

De Heuvelrugroute

Parkeren doe je gemakkelijk bij het parkeerterrein aan de Karnemelkseweg, waar ook het startpunt is van deze route. Al na 200 meter loop je het dorp uit en geniet je van de prachtige eikenbomen om je heen. Terwijl je over een lange laan wandelt, laat je de autorit al snel achter je en zie je de eerste glimpen van het weidse Nonnenland.

Het Nonnenland was ooit, zoals de naam het al verklapt, in bezit van een vrouwenklooster in De Bilt. Hier slingert het pad vanuit de bosrand zo het grasland in. Voor deze wandeling wil je dus wel de juiste schoenen aantrekken! Het gras kan behoorlijk drassig zijn. 

Nu komt wat mij betreft het mooiste stukje van de route. Je loopt de Ridderoordse bossen in die bijna magisch aanvoelen. Het licht valt prachtig door de bladeren op het pad en slingert zo langzaam steeds dieper het bos in. Een mooie plek voor een pauze. Gelukkig vind je hier verschillende bankjes langs de route. Even de benen laten rusten.

Benieuwd hoe ik koffie zet tijdens mijn wandeling? Ontdek mijn favoriete koffie voor onderweg.

Om je heen fluiten de vogels gezellig en zo begin ik aan het laatste stukje van de route. Het pad loopt over mooie en nog altijd rustige bospaden terug naar Lage Vuursche. Hier kom je weer de eerste wandelaars tegen die vanaf de parkeerplaats een rondje lopen.

Na 11 kilometer kom je weer aan bij de auto en kan je in een van de velen restaurants smullen van een pannenkoek. Maar als je geen zin hebt om tussen de toeristen te zitten en snakt naar en goede kop koffie, dan raad ik Buiten in de Kuil aan. 

Geniet van een kop koffie na de wandeling bij Buiten in de Kuil

Geniet na je wandeling van een kop koffie bij Buiten in de Kuil (ja, ze hebben haver cappuccino’s!) of een gezonde en verse lunch. Het is een populaire hotspot in het weekend voor zowel wandelaars als fietsers, maar je kan hier 's zomers heerlijk buiten zitten in de enorme open weide. 

De Heuvelrugroute vind ik een grote aanrader voor iedere wandelliefhebber vanwege de rustige paden en fijne afstand van 11 kilometer. Ook de koffiestop is een groot pluspunt of maak er een echt microavontuur van en bak je pannenkoeken zelf onderweg. 

Dus, ben je benieuwd naar de bossen van Lage Vuursche, maar heb je geen zin in de drukte? Dan is dit jouw route!

Ontdek de hele route via Komoot


Vorige
Vorige

Wat is ademwerk nu precies?

Volgende
Volgende

Zit je de hele dag achter je computer? Doe deze stretches voor een soepel lichaam!