Wat is ademwerk nu precies?

Ademen. Je doet het de hele dag en vaak zonder erover na te denken. Toch heeft jouw ademhaling een grote invloed op hoe jij je voelt. Zit je adem hoog in je borst, dan is de kans groot dat jij je gespannen voelt en toe bent aan rust. Gelukkig kan je door je ademhaling te veranderen, ook je gemoedsrust veranderen.

Ademwerk en breathwork, wat houdt het in?

Ademsessies, ademwerk, breathwork - vele termen vliegen je om de oren. Maar wat betekenen ze eigenlijk? In de basis draait het allemaal om bewust werken met de adem. Waar we in het dagelijks leven vaak naar buiten gekeerd zijn, is ademwerk een reis naar binnen. Het gaat veel verder dan simpelweg in- en uitademen.

“When you own your breath, nobody can steal your peace.”

Een mooie uitspraak over de kracht van ademwerk. Door bewust te ademen, kom je weer in contact met je lichaam en het hier en nu. Je ademhaling is namelijk altijd op dit moment aanwezig!

Of je nu gestresst bent tijdens een drukke werkdag of 's avonds wakker ligt en naar het plafond staart, ademwerk kan je helpen om weer tot rust te komen. Het mooie van de ademhaling is dat het een van de weinige processen in het lichaam is waar je bewust invloed op kunt uitoefenen. Probeer het maar! Adem eens lekker lang uit met een zucht en voel hoe spanning je lichaam verlaat!

Wat zijn de voordelen van ademwerk?

Ademwerk vermindert stress

Door het doen van ontspannende ademhalingsoefeningen, geef je jouw lichaam een signaal dat het veilig is en kan ontspannen. Het mooie is, dit kan overal, want je ademhaling heb je altijd bij je. Dus zit je in een spannende meeting, adem een aantal keer rustig in en uit en je zal merken dat je geest en lichaam iets kalmer worden.

Ademwerk brengt je in contact met je gevoel

De adem werkt als een spiegel en door naar de spiegel te kijken, je ademhaling te volgen, kun je lezen hoe het met je gaat. Het ademwerk geeft dus ruimte aan wat er nu is. In een ademsessie kan dit loskomen en kan je zonder te praten deze gevoelens en emoties laten stromen. Alsof er een zware last van je schouders afvalt. Maar het werkt ook de andere kant op, met ademwerk kan je ook plezier en passie inademen en toelaten in je leven.

Ademwerk haalt je uit je hoofd

Door te focussen op je ademhaling en met je aandacht je adem te volgen, zak je langzaam uit je hoofd en kom je weer in contact met je lichaam. Alsof je een stapje naar achteren doet en je lichaam en gedachten kan observeren. Het laat zien dat je wel gedachten hebt, maar niet alleen gedachten bent.

Ademwerk helpt je beter slapen

Uren naar het plafond staren is allesbehalve ontspannend. Snel raak je gefrustreerd of lig je te piekeren. Je weet nu dat door te focussen op je ademhaling, je lichaam weer tot rust komt. Maar met de juiste technieken kan je nog sneller spanning loslaten en val je sneller en ontspannen in slaap.

Ademwerk geeft je meer zelfvertrouwen

In plaats van geleefd worden, krijg jij door ademwerk weer grip op jouw leven. Het kan ontzettend veel zelfvertrouwen geven als jij je emoties de baas bent en precies weet hoe jij je ademhaling kan inzetten voor meer focus, energie of ontspanning.

Wat doe je in een ademsessie?

In een ademsessie leer je verschillende ademhalingstechnieken die activerend zijn of ontspannend zijn. Denk aan box breathing, coherent ademhalen of de verbonden adem. Het hangt volledig af van de coachvraag. Iedere ademsessie kan dus totaal anders zijn.

De verbonden adem

Ga je op zoek naar ademwerk, dan kom je al snel uit bij de verbonden adem. Deze techniek kan een groot onderdeel zijn van de ademsessie, omdat het een manier van ademen is die je nog dieper in contact brengt met je lichaam. De techniek wordt soms ook wel de transformerende ademhaling genoemd, omdat het zo veel in beweging kan brengen.

In een verbonden adem sessie adem je continu actief in en uit, zonder pauze. Je verbindt de in- en uitademing dus met elkaar. Dit kan groots en spannend voelen, maar in mijn sessies staat hierin ook de zachtheid centraal. De adem stroomt dus vrij door het lichaam en laat zien waar er niet geademd wordt, zoals in de onderbuik. Door dieper te ademen en voller te ademen, maak je ruimte in het lichaam en kan dat wat vast heeft gezeten zoals spanning weer vrij gaan stromen.

Tijdens een verbonden adem sessie gebeurt er dus veel in je lichaam. De balans tussen zuurstof en koolzuurgas verandert, waardoor je tintelingen kan ervaren. Na ongeveer 5 minuten ontstaat er rust in je hoofd omdat het denkende gedeelte van je hoofd iets wordt uitgeschakeld. Daardoor kunnen je emoties weer vrijer stromen en kan je beelden zien of kleuren. Je komt weer in diep contact met je lichaam.

Afhankelijk van de sessie doe je deze techniek ongeveer 5-30 minuten, waarna je kan integreren. Oftewel, heerlijk liggen onder een dekentje om alles te verwerken. Het lichaam komt in een diepe staat van rust en soms ben je echt even in een andere wereld. Het is daarom altijd aan te raden om dit met een ademcoach te doen die je hierin kan begeleiden.

"Is ademwerk dan heel zweverig?"

Wees gerust, ademwerk is allesbehalve zweverig. Eigenlijk is er niets mooiers en ‘normalers’ dan het werken met je eigen lichaam. Door alleen je adem te sturen, krijg jij meer grip op je eigen leven en je energie.

Voor wie is ademwerk?

Ademwerk is voor iedereen! Als je meer rust wilt in je leven. Als je meer focus wilt op je werk. Als je beter wilt kunnen slapen. Als je spanning wilt loslaten. Als je uit je hoofd wilt komen. Als je meer vertrouwen wilt in je lichaam. Als je gebeurtenissen in je leven wilt verwerken. Als je stress- en burn-outklachten wilt verminderen.

Wanneer is ademwerk (nog) niet geschikt?

Er zijn een aantal medische redenen om nog even te wachten met het diepe ademwerk:

  • Epilepsie

  • Hartklachten

  • Recent geplaatste stents

  • Hoge bloeddruk

  • Diabetes

  • Zwangerschap

  • Gevoeligheid voor psychose

  • PTSS

Ontspannen met ademhalings technieken kan hierbij wel veel baat hebben. Neem daarom altijd eerst contact op met een ademcoach om te kijken welke technieken bij jou passen en wat de mogelijkheden zijn.

Hoe kan ik beginnen met ademwerk?

Begin eens met het observeren van je ademhaling. Wat merk je op? Zit hij hoog in je borst of laag in je buik? Op welke momenten bevriest je ademhaling? Wanneer kan hij vrij stromen? Door dit dagelijks te doen krijg je meer inzicht in waar jouw vraag ligt.

Wil je contact maken met jezelf en jouw verlangens? Ik heb een hele fijne visualisatie voor je opgenomen die je direct kan downloaden!

Voel je dat je aan de slag wilt met de adem, zoek dan een ademcoach die bij jou past. Benieuwd naar mijn werkwijze? Lees dan verder over de mogelijkheden voor 1:1 ademwerk vlakbij Leusden / Amersfoort. Of sluit aan in een ademcirkel of een retraitedag.


Vorige
Vorige

Vers bakkie koffie tijdens je wandeling met Freshdrip

Volgende
Volgende

Wandelen in Lage Vuursche: volg de Heuvelrugroute