Beginnen met journaling? Zo ga je aan de slag met jouw journal + prompts

Een vol hoofd, eindeloos piekeren en niet weten wat je ermee aan moet. Laat jezelf niet gek maken. Maak je hoofd leeg en begin vandaag nog met journaling. Stap voor stap laat ik je zien hoe je kan starten met een journal en deel ik handige journaling prompts. 

Wat is journaling precies?

Journaling is de moderne versie van het schrijven in een dagboek. Inmiddels zit er geen slot op je journal en schrijf je ook niet meer met onzichtbare inkt. Journaling is een toegankelijke manier om rust te creëren in je hoofd. Door al je gedachten op te schrijven ontstaat er ruimte om nieuwe inzichten op te doen in jouw leven. Het is dus een krachtige tool voor persoonlijke groei en zelfreflectie. 

Beginnen met journaling + prompts

Wat zijn de voordelen van journaling?

Het op papier zetten van je gedachten heeft als voordeel dat ze niet langer in je hoofd rondspoken. Dat geeft rust. Maar door te schrijven, moet je hoofd vertragen. Als je gedachten alle kanten opschieten, lukt het niet om dit netjes op papier te zetten. Probeer maar eens te praten en te schrijven tegelijk, dat is vaak knap lastig! Journaling is dus heel mindful, omdat jij je richt op een taak en daar volledig met je aandacht bij moet zijn.

Schrijven in je journal kan ook helpen om je eigen stem te vinden. Door stil te staan bij vragen zoals: “Wat heeft me vandaag energie gegeven? Of hoe zou ik willen dat mijn leven er over 5 jaar uit ziet?” helpt om je eigen dromen concreet te maken. Het is in de wereld van sociale media makkelijk om je te richten op anderen, oh dat wil ik ook. Maar als je diep naar binnen kijkt, wat maakt jou dan echt gelukkig? Al schrijvende kom je daar achter. 

Journaling is ook heel laagdrempelig. Het enige wat je hoeft te doen is je pen oppakken en alles op papier te zetten. Een journal past makkelijk in een tas of op schoot, waardoor je altijd een plek bij je hebt waar je stoom kan afblazen of jouw dankbaarheid kan opschrijven.

Hoe start je met journaling?

Begin met het opschrijven van je gedachten met een braindump. Een braindump betekent het dumpen van je gedachten op papier. Wat er ook voor gedachten en stemmetjes voorbij komen in je hoofd, je schrijft ze allemaal op. Hoe gek ze ook zijn. Belangrijk hierbij is dat je blijft schrijven. Soms komt er dan opeens een dieper inzicht of iets wat je al vergeten was. Het doen van een braindump is ontzettend fijn om te doen voordat je naar bed gaat om dat volle hoofd te legen op het papier. 

Een bekende vorm van journaling zijn de Morning Pages uit het boek The Artist Way. Iedere ochtend sla jij je journal open en schrijf je 3 bladzijden vol. Het maakt niet uit wat je op papier zet. Je maakt ze vol. Om te beginnen met journaling kun je ook met een bladzijde per dag beginnen, maar vaak krijg je de smaak snel te pakken. 

Om gericht met een bepaald onderwerp aan de slag te gaan of zelfonderzoek te doen, kan je gebruik maken van journaling prompts. Vragen die je aan jezelf kan stelt en beantwoord in je journal. Door de antwoorden op te schrijven, krijgt je hoofd minder de kans om te onderbreken. Het ego verdwijnt naar de achtergrond en het onderbewustzijn komt naar boven. Hierdoor kun je gemakkelijker tot de kern komen van een probleem, omdat je dichter bij je gevoel staat. Soms komen er verrassende antwoorden uit! 

Hoe gebruik je journaling prompts?

Journaling prompts kun je gebruiken om dagelijks bij jezelf in te checken. Of gebruik de prompts om antwoorden te vinden rondom een belangrijk thema in je leven. Kies een vraag uit die interesse opwekt, of juist weerstand, en kijk welke antwoorden er ontstaan. Weet dat dit niet de ultieme waarheid hoeft te zijn, jouw leven verandert en daardoor kunnen ook je inzichten veranderen.

6 Journaling prompts voor dagelijks gebruik:

Wat wens ik voor mezelf vandaag?

Waar kijk ik naar uit vandaag?

Welke kleine stap kan ik zetten richting mijn droom?

Waar of voor wie ben ik dankbaar voor vandaag?

Wanneer voelde ik vandaag de energie wegstromen?

Begin vandaag nog met journaling. Kies een fijn notitieboek, ga rustig zitten en schrijf jouw gedachten op. Kies uit een van de dagelijkse prompts en laat jezelf verrassen door de antwoorden.

Vorige
Vorige

Ontdek 3 heerlijke s’more recepten voor bij het kampvuur 

Volgende
Volgende

5 Tips voor rust en balans tijdens de drukke feestdagen